MedPap Facebook page
Αρχική
5222 500
210

Αξιόπιστη διάγνωση, σεβασμός στον άνθρωπο
Προληπτικός Έλεγχος Check-Up
Για τη Γυναίκα
Μαστογραφία, Υπερηχογράφημα μαστών, Διακολπικός υπέρηχος, Τεστ ΠΑΠ
Απαντήσεις άμεσα & με e-mail
Επιλογή Σκιαγραφικών

Τα σκιαγραφικά χορηγούνται μετά τη λήψη του ιστορικού από τον εξεταζόμενο, αφού κριθεί απαραίτητο από τον ακτινολόγο ιατρό ακολουθώντας πάντα το συγκεκριμένο διαγνωστικό πρωτόκολλο

Σκιαγραφικά αξονικών

Στις απεικονιστικές εξετάσεις χρησιμοποιούνται ορισμένες φορές διάφορες σκιαγραφικές ουσίες διαφορετικής σύστασης και λειτουργικότητας.
Στην Αξονική Τομογραφία γίνεται ευρεία χρήση των ιωδιούχων σκιαγραφικών όπως το Xenetix 350 /100 ml ή το Ultravist για τον έλεγχο αγγείωσης μιας παθολογικής εξεργασίας σε διάφορα όργανα, όπως στον εγκέφαλο, στα συμπαγή όργανα της κοιλίας ή στον πνεύμονα, στο μεσοθωράκιο, στον τράχηλο ή στο μυοσκελετικό σύστημα, καθώς και για την απεικόνιση των αγγείων. Χρησιμοποιούνται επίσης για τη σκιαγράφηση του ουροποιητικού συστήματος, των χοληφόρων οδών, καθώς και διαφόρων κοιλοτήτων και σηραγγωδών πόρων, του βρογχικού δένδρου.
Oι αντενδείξεις για τη χρήση των ιωδιούχων σκιαγραφικών είναι σχετικά λίγες. Στις απόλυτες αντενδείξεις περιλαμβάνεται η κύηση, η γνωστή από προηγούμενη χρήση υπερευαισθησία του ατόμου, η θυρεοτοξίκωση, η συνδυασμένη βαριά ηπατονεφρική ανεπάρκεια, το μυέλωμα με νεφρική συμμετοχή και η πρόσφατη μεταμόσχευση νεφρού. Σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια μπορούμε να χορηγήσουμε ιωδιούχα σκιαγραφικά με κριτήριο τη λήψη σημαντικής διαγνωστικής πληροφορίας, η οποία δεν είναι δυνατόν να αποκτηθεί με άλλο τρόπο. Στις περιπτώσεις αυτές προγραμματίζεται αιμοκάθαρση τις επόμενες 24 ώρες κατά την οποία απομακρύνεται το μεγαλύτερο μέρος (περίπου το 70-75%) της σκιαγραφικής ουσίας. Η συχνότητα των αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς και των ανεπιθύμητων ενεργειών από το κυκλοφορικό και το νευρικό σύστημα έχουν ελαττωθεί μέσα στα χρόνια σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν εξαφανίστηκαν τελείως.

Σκιαγραφικά Μαγνητικών

Στη Mαγνητική Tομογραφία οι σκιαγραφικές ουσίες χρησιμοποιούνται για την απεικόνιση των παθήσεων του εγκεφάλου, για την ενίσχυση της σκιαγραφικής αντίθεσης διαφόρων παθήσεων συμπαγών παρεγχυματικών οργάνων της άνω κοιλίας, του οπισθοπεριτοναϊκού χώρου ή της πυέλου, για την απεικόνιση των αγγείων. Εδώ χρησιμοποιούνται σκιαγραφικά Dotarem 20 ml με παραμαγνητικές ή υπερπαραμαγνητικές (σιδηρομαγνητικές) ιδιότητες, που ενισχύουν τις λαμβανόμενες εικόνες από την απορρόφηση των ραδιοκυμάτων από τους πυρήνες των ατόμων.
Οι αντενδείξεις εδώ αφορούν σε ασθενείς με ηπατική ή και νεφρική ανεπάρκεια. Σε νεφροπαθείς ασθενείς εάν κριθεί απαραίτητη η χορήγηση πρέπει να γίνεται πριν την αιμοκάθαρση. Σημειώνεται ότι σε μια συνεδρία αιμοκάθαρσης απομακρύνεται το 70% της χορηγηθείσας δόσης. Θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση σε εγκύους και σε γυναίκες σε περίοδο γαλουχίας, καθώς και σε παιδιά < 6 μηνών.

Σκιαγραφικά υπερήχων

Στην Υπερηχοτομογραφία τα σκιαγραφικά ενισχύουν τις λαμβανόμενες από την αντανάκλαση των υπερήχων από τους διαφόρους ιστούς εικόνες, μέσω της δημιουργίας υγραερικών διάμεσων επιφανειών. Στην υπερηχοτομογραφία χρησιμοποιούνται σκιαγραφικές ουσίες κυρίως για τη μελέτη των καρδιακών κοιλοτήτων, καθώς και για τη μελέτη της βατότητας αγγείων και για την καλύτερη προσέγγιση της φύσης εξεργασιών στο ήπαρ και σε άλλα συμπαγή όργανα. H δραστική ουσία που περιέχεται στα σκιαγραφικά αυτά είναι μικροφυσαλίδες αερίου εγκεκυστωμένες σε γαλακτόζη ή φθοριοάνθρακες και έχει την ιδιότητα μόλις ενεθεί ενδοφλεβίως να μετατρέπεται σε αέριο Sonovue. Έτσι αυτά τα σκιαγραφικά δεν προκαλούν συχνά αλλεργικού τύπου αντιδράσεις, ή μικροπνευμονικές εμβολές.

Επιλογή Σκιαγραφικών
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Eισάγετε το όνομα ή μέρος του ονόματος της εξέτασης...

Χρήσιμες πληροφορίες...
Για τον επαγγελματία υγείας
Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία    ESEAP Certification    ICAP Certification  ISO Certification 9001/2008Ιδιοκτησία: Δ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε. ©2014
Created by embryodesign


ΑΘΗΝΑ, Πατησίων 49
(έναντι Πολυτεχνείου), ΤΚ 10433
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ, Πατησίων 345
(πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ), ΤΚ 11144