Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια όπου διαταράσσεται η αρχιτεκτονική των οστών και αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων. Τα πιο συχνά κατάγματα συμβαίνουν σε ισχίο, καρπό και σπονδυλική στήλη. Το κόκαλο είναι ένας ζωντανός ιστός -όπως τα νεφρά, ή η καρδιά- που ανακατασκευάζεται συνεχώς και αυτή η ανακατασκευή στοχεύει στην αποκατάσταση και διατήρηση της ανατομικής και λειτουργικής ακεραιότητας του οστού αλλά και στην διατήρηση της μέγιστης οστικής μάζας.
Η οστική αυτή μάζα (Μέγιστη) διατηρείται πολλά χρόνια σταθερή αλλά αρχίζει να μειώνεται με την πρόοδο της ηλικίας και στις γυναίκες και στους άνδρες, χωρίς κάποια συμπτώματα. Η απώλεια, στις γυναίκες επιταχύνεται κατά την εμμηνόπαυση. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με τη μέθοδο DΕXA και για την ορθότερη εκτίμηση της οστικής πυκνότητας, η μέτρηση DΕXA πρέπει να γίνεται σε δύο περιοχές του σκελετού.
Το κέντρο μας, υιοθετώντας τις οδηγίες της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής και της Ρευματολογικής Εταιρείας προχώρησε στην εγκατάσταση και λειτουργία του νέου, τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματος μέτρησης οστικής πυκνότητας Prodigy-Pro της Lunar-GE.
Επίσης κατά τον έλεγχο της οστεοπόρωσης σε ένα σημείο : σπονδυλική στήλη ή μηριαίο,
θα παρέχεται η εξέταση και σε ένα δεύτερο σημείο χωρίς καμμία χρέωση
τόσο για τους ιδιώτες ασθενείς, όσο και για τους ασφαλισμένους όλων των ασφαλιστικών ταμείων.
Μέτρηση οστικής πυκνότητας μπορεί να γίνει :
-στην περιοχή της ΟΜΣΣ (Ο1-Ο4) προσθοπίσθια.
-στην περιοχή της ΟΜΣΣ (Ο1-Ο4) πλαγία
-πλαγία Σπονδυλικής Στήλης (Μορφομετρία)
-στην περιοχή του ισχίου(αυχένας μηριαίου)
-στην περιοχή του αντιβραχίου
-στην περιοχή της ΟΜΣΣ ολόσωμη, ισχίου σε παιδιά (παιδιατρικό πρόγραμμα)
-ολόκληρου του σώματος (ολόσωμη). Χρησιμοποιείται στον έλεγχο σύστασης σώματος.
-στην περιοχή της μεταλλικής προσθέσεως αρθροπλαστικής (ορθοπεδικό ισχίο)
Με ένα ειδικό πρόγραμμα που φέρει το μηχάνημα μέτρησης της οστικής , καθώς σαρώνεται ολόκληρο το σώμα μετράται όλο το σωματικό λίπος, ο μη λιπώδης ιστός (μύες, νερό, συνδετικός ιστός) και η οστική μάζα, και στη συνέχεια γίνεται εκτίμηση με αντικειμενικό τρόπο της κατανομής λίπους στο σώμα.Δύο είναι τα είδη λίπους που συσσωρεύονται στην περιοχή γύρω από τη μέση, το υποδόριο λίπος, που βρίσκεται ακριβώς κάτω από το δέρμα και είναι μαλακό, και το σπλαχνικό λίπος, που βρίσκεται μεταξύ μυών και οργάνων και είναι σκληρότερο. Ακόμη και αν το σωματικό βάρος και λίπος παραμένουν σταθερά καθώς αυξάνει η ηλικία, είναι πιο πιθανό το λίπος να συγκεντρώνεται στην περιοχή της κοιλιάς. Το σπλαχνικό λίπος διασπάται, προκαλώντας ανάπτυξη αντίστασης ινσουλίνης στο ήπαρ και τους μυς. Παράλληλα, εκκρίνει πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην ινσουλινοαντίσταση και το μεταβολικό σύνδρομο. Για τον λόγο αυτό, άτομα με αυξημένο σπλαχνικό λίπος, ακόμα και χωρίς συμπτώματα υπέρτασης, υπεργλυκαιμίας και αυξημένων συγκεντρώσεων LDL χοληστερόλης στο αίμα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Νέα μελέτη που έγινε στην χώρα μας, απέδειξε ότι ένας στους δύο άνδρες που έχει κλείσει τα 50 του χρόνια, πάσχει από οστεοπόρωση. Τα ευρήματα της ελληνικής έρευνας επιβεβαίωσαν τα διεθνή δεδομένα που δείχνουν πως οι μεσήλικες άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν από οστεοπόρωση παρά να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη. Το Εθνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης των ΗΠΑ συστήνει την μέτρηση οστικής μάζας σε άνδρες ηλικίας >70 ετών και σε άνδρες 50—69 ετών που έχουν παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση ή κάταγμα.
Ποιοι κινδυνεύουν
Οι σημαντικότεροι παράγοντες εμφάνισης οστεοπόρωσης είναι: η ηλικία, το φύλλο, η κληρονομικότητα, o χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (<20 kgr/m2 ), το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος, η αγωγή με κορτικοειδή, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η δευτεροπαθής οστεοπόρωση και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.