Αρχική
210 5222 500
Πατησίων 49, Πολυτεχνείο
Πατησίων 345, Άνω Πατήσια
Προληπτικός Έλεγχος Check-Up
Για τη Γυναίκα
Μαστογραφία, Υπερηχογράφημα μαστών, Διακολπικός υπέρηχος, Τεστ ΠΑΠ
Απαντήσεις άμεσα & με e-mail
Μαστός

Ψηφιακή Μαστογραφία

Πρέπει να επαναλαμβάνεται μετά την ηλικία των 40 ετών κάθε χρόνο, ενώ οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να ελέγχονται αρκετά νωρίτερα, στην ηλικία των 30-35 περίπου. Η ψηφιακή μαστογραφία είναι ιδανική επιλογή για γυναίκες με πυκνούς (ινοαδενικούς) μαστούς.

Πλεονεκτήματα της Ψηφιακής Μαστογραφίας

 • Εντοπίζονται εξαιρετικά μικρά ευρήματα μαστογραφικού ενδιαφέροντος όπως μικρές αλλοιώσεις με μέγεθος 0,1 – 0,2 χιλιοστά. Έτσι επιτυγχάνεται πιο ευκρινής απεικόνιση
 • Μειώνεται πολύ η δόση της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται
 • Μειώνεται κατά πολύ ο χρόνος εξέτασης
 • Οι εικόνες που λαμβάνονται στην ψηφιακή μαστογραφία είναι υψηλότερης ανάλυσης, βοηθώντας την έγκαιρη αλλά και πιο αποτελεσματική διάγνωση του καρκίνου του μαστού, μειώνοντας τις επαναλήψεις και τις εντοπιστικές μαστογραφίες
 • Η εικόνα μπορεί να αποθηκευτεί σε ψηφιακή μορφή σε έναν υπολογιστή και να παραμείνει αναλλοίωτη για πολλά χρόνια

Τι είναι οι πυκνοί μαστοί ;

Οι μαστοί αποτελούνται από λιπώδη και ινοαδενικό ιστό. Ο ινοαδενικός ιστός εμφανίζεται σαν λευκή περιοχή στη μαστογραφία. Δεδομένου ότι και ο καρκίνος εμφανίζεται λευκός, καταλαβαίνει κανείς γιατί συχνά οι όγκοι «κρύβονται» στην απεικόνιση των πυκνών μαστών. Τα 2/3 των γυναικών πριν, αλλά και το 1/4 των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση, έχουν πυκνούς μαστούς.

Πώς μπορώ να μάθω πόσο πυκνούς μαστούς έχω ;

Ο ακτινολόγος γιατρός σας, καθορίζει και κατηγοριοποιεί την πυκνότητα των μαστών σας διαγιγνώσκοντας την μαστογραφία σας. Υπάρχουν τέσσερις βαθμοί πυκνότητας (κλίμακα κατά ACR) ξεκινώντας από τους λιπώδεις (ACR 1) και πηγαίνοντας προς τους ακτινοσκιερούς (πολύ πυκνούς μαστούς ACR 4).

Τι πρέπει να κάνω εάν έχω πυκνούς μαστούς;

Συζητήστε με τον ακτινολόγο γιατρό σας εάν εκτός από τον ετήσιο μαστογραφικό προληπτικό έλεγχο, πρέπει να κάνετε υπερηχογράφημα μαστών, ανάλογα με την κατηγορία κατά ACR που βρίσκεστε, ανάλογα δηλαδή με το πόσο πυκνοί είναι οι δικοί σας μαστοί. Γυναίκες με πολύ πυκνούς μαστούς (ACR3, 4) έχουν 3 έως 6 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο μαστού σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες Ένα υπερηχογράφημα μαστών (που γίνεται από έμπειρο ακτινολόγο γιατρό και με τον σωστό υπερηχογράφο) μπορεί να ανιχνεύσει τους καρκίνους που μπορεί να «κρύβονται» στις λευκές περιοχές της μαστογραφίας

Έγχρωμο Υπερηχογράφημα Μαστών Υψηλής Ευκρίνειας

Το υπερηχογράφημα αυτό, πραγματοποιείται σύμφωνα με τις τις οδηγίες της Ένωσης Ιατρικών Επιστημονικών Εταιριών και του Οργανισμού για την Ποιότητα στην Ιατρική. Γίνεται με τον ψηφιακό υπερηχογράφο IU-22 της Phillips, ο οποίος φέρει ευρέως φάσματος υψήσυχνες κεφαλές (5–12 MHz) υψηλής ευκρίνειας, ώστε να δίνει υψηλής καθαρότητας εικόνες και εφαρμόζονται συγκεκριμενες τεχνικές απεικόνισης:
Η εξέταση γίνεται με λεπτομερές πρωτόκολλο εξέτασης, και διαγιγνώσκεται από έμπειρους ιατρούς ακτινοδιαγνώστες.
Τα υπερηχογραφήματα συσχετίζονται με τις μαστογραφίες σε σταθμό επεξεργασίας εικόνας, γεγονός που επιτρέπει την ταυτόχρονη απεικόνιση των εξετάσεων.
Οι διαγνώσεις και οι εικόνες των εξετάσεων αποθηκεύονται με το ειδικό ακτινολογικό πρόγραμμα PACS της εταιρίας AGFA σε ξεχωριστό υψηλής χωρητικότητας server, ώστε να μπορούν μελλοντικά να ανασυρθούν εάν αυτό χρειαστεί.

Ελαστογραφία Μαστών

Η ελαστογραφία είναι μία νέα και ιδιαίτερα χρήσιμη τεχνική που εφαρμοζόμενη στην υπερηχογραφική εξέταση, επιτρέπει την αξιολόγηση της σκληρότητας των ιστών. Ορισμένες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οδηγούν στην αύξηση της σκληρότητας των ιστών. Ένας φυσιολογικός ιστός δηλαδή, έχει ελαστικά χαρακτηριστικά, ενώ ο νεοπλασματικός ιστός παρουσιάζει σκληρότητα.
Με την ελαστογραφία λαμβάνονται πληροφορίες για την ελαστικότητα της βλάβης όσο βαθιά κι αν αυτή βρίσκεται.
Πολλές μελέτες αποδεικνύουν ότι η ελαστογραφία, αποτελεί, το 2ο κριτήριο με το οποίο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε αν ένα υπερηχογραφικό εύρημα είναι καλοήθες ή κακοήθες βάση της σκληρότητας του.
Η ελαστογραφία βοηθά στη μείωση των βιοψιών μαστού
Έτσι ο συνδυασμός υπερηχοτομογραφίας και ελαστογραφίας έχει σαν στόχο την καλύτερη ανίχνευση και τον χαρακτηρισμό του όγκου, με αποτέλεσμα την αποφυγή περιττών βιοψιών, γιατί με την ελαστογραφία μπορούν να μειωθούν οι μη απαραίτητες βιοψίες σε καλοήθεις βλάβες, οι οποίες μπορούν απλώς να μπουν σε παρακολούθηση.
Επίσης κατά τη διάρκεια βιοψίας δια λεπτής βελόνης, μπορεί, με τη βοήθεια της ελαστογραφίας, να κατευθυνθεί η βελόνα στο πιο σκληρό σημείο της βλάβης και με αυτόν τον τρόπο να μεγιστοποιηθεί η ακρίβεια και η αξιοπιστία της εξέτασης.

Μαγνητική Μαστογραφία

Η μαγνητική μαστογραφία είναι μια αξιόπιστη τεχνική για την εκτίμηση των παθήσεων του μαστού, κυρίως των νεοπλασμάτων και μπορεί να χρησιμοποιείται με ασφάλεια για την παρακολούθηση των ασθενών λόγω της απουσίας ιοντίζουσας ακτινοβολίας. Έχει αυξημένη ευαισθησία (έως 99%) σε σύγκριση με τις υπόλοιπες απεικονίσεις του μαστού (μαστογραφία και υπερηχογράφημα) των οποίων αποτελεί συμπληρωματική εξέταση και γενικά μια αρνητική εξέταση στις περισσότερες περιπτώσεις αποκλείει την κακοήθεια.
Κύριες ενδείξεις της μεθόδου:

 • Προεγχειρητική σταδιοποίηση
 • Προληπτικός έλεγχος
 • Απεικόνιση μετά μερική μαστεκτομή
 • Αναζήτηση πρωτοπαθούς εστίας
 • Εκτίμηση τοπικής ανταπόκρισης όγκων στη χημειοθεραπεία.
 • Απεικόνιση ενθεμάτων
Μαστός
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Eισάγετε το όνομα ή μέρος του ονόματος της εξέτασης...

Χρήσιμες πληροφορίες...
Για τον επαγγελματία υγείας
Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία ESEAP Certification ICAP Certification ISO Certification 9001/2008Ιδιοκτησία: Δ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε. ©2014
Created by embryodesign


ΑΘΗΝΑ , Πατησίων 49
(έναντι Πολυτεχνείου), ΤΚ 10433
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ , Πατησίων 345
(πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ), ΤΚ 11144