Αρχική
210 5222 500
Πατησίων 49, Πολυτεχνείο
Πατησίων 345, Άνω Πατήσια
Προληπτικός Έλεγχος Check-Up
Για τη Γυναίκα
Μαστογραφία, Υπερηχογράφημα μαστών, Διακολπικός υπέρηχος, Τεστ ΠΑΠ
Απαντήσεις άμεσα & με e-mail
Συχνές Ερωτήσεις

Ποιος ο ρόλος του υπερηχογραφήματος στον έλεγχο του θυρεοειδούς αδένα; Ο ρόλος του υπερηχογραφήματος είναι να ορίσει τις διαστάσεις του αδένα, την υφή, το αν περιέχει όζους και χρησιμοποιώντας μια τεχνική η οποία λέγεται έγχρωμο Doppler (Triplex), να δώσουμε κάποιες επιπλέον πληροφορίες για το αν όντως οι όζοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι καλοήθεις ή κακοήθεις.

Πότε χρειάζεται να γίνει παρακέντηση στον Θυρεοειδή αδένα; Παρακέντηση του θυρεοειδούς αδένα γίνεται για να διερευνηθεί η φύση των όζων και πρέπει να γίνεται με υπερηχογραφική καθοδήγηση, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται μεγαλύτερη δυνατή αξιοπιστία του αποτελέσματος και ασφάλεια του εξεταζόμενου

Γιατί είναι αναγκαία η ψηφιακή μαστογραφία ;

  • Με την ψηφιακή μαστογραφία επιτυγχάνεται πολύ μεγάλη μείωση της ακτινοβολίας στην εξεταζόμενη
  • Η Ψηφιακή Μαστογραφία ανιχνεύει περισσότερους καρκίνους από την κλασική μαστογραφία, ειδικά στις νέες γυναίκες και σε γυναίκες με πυκνούς μαστούς
  • Η εικόνα μπορεί, μετά την εξέταση να τροποποιηθεί, αλλάζοντας την φωτεινότητα και την αντίθεση (contrast). Έτσι μειώνονται κατά πολύ, οι πιθανές επαναλήψεις.
  • Η εντοπιστική μαστογραφία χρειάζεται πιο σπάνια, όταν έχει προηγηθεί ψηφιακή γιατί υπάρχει δυνατότητα μεγέθυνσης με επεξεργασία της εικόνας.
  • Η ψηφιακή μαστογραφία δεν υπόκειται στους τεχνολογικούς περιορισμούς της κλασικής μαστογραφίας, οπότε μειώνονται όλα τα τεχνικά λάθη (artifacts).
  • Η εικόνα της ψηφιακής μαστογραφίας αποθηκεύεται ηλεκτρονικά και διατηρείται αναλλοίωτη για πολλά χρόνια, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε χρειαστεί για σύγκριση.

Τί είναι ο προστάτης ; Ο προστάτης είναι ένας αδένας που μοιάζει με κάστανο, βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη του άνδρα και περιβάλλει την ουρήθρα. Ο καρκίνος του προστάτη συνήθως αναπτύσσεται αργά, δεν εξαπλώνεται εύκολα σε άλλα σημεία και η έγκαιρη διάγνωση της κατάστασης είναι πολύ μεγάλης σημασίας γιατί αυξάνονται σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης του ασθενούς, τα οποία μπορούν να φθάσουν και την πλήρη ίαση κάποιες φορές. Επειδή τα συμπτώματα συνήθως παρουσιάζονται πολύ αργά, είναι απαραίτητοι οι τακτικοί προληπτικοί έλεγχοι. Η βασική εξέταση που επιβεβαιώνει ή αποκλείει τη νόσο (σε περίπτωση που είναι αυξημένο το PSA) είναι η βιοψία του προστάτη ώστε να γίνει έγκαιρα η κατάλληλη θεραπεία.

Πότε πρέπει να γίνεται η βιοψία του προστάτη ;

  • Όταν ο ασθενής έχει υψηλό ή ανερχόμενο PSA, Free PSA
  • Όταν υπάρχει κάποιο ύποπτο εύρημα στην δακτυλική εξέταση του προστάτη
  • Όταν υπάρχει ύποπτο εύρημα στο Διορθικό Υπερηχογράφημα

Τι είναι η Γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη ( HbA1c ) ; Η αιμοσφαιρίνη είναι η πρωτεΐνη που βρίσκεται στα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος και μεταφέρει σίδηρο και οξυγόνο στο αίμα. Οι φυσιολογικές τιμές για τις γυναίκες είναι 12-16 mg/dL και για τους άνδρες 14-18 mg/dL.
Γλυκοζυλιωμένη είναι μια μορφή της αιμοσφαιρίνης που χρησιμοποιείται για να καθορίσει πως ήταν η μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα μας, τους τελευταίους 3 περίπου μήνες. Συμβολίζεται ως HbA1c. Η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη είναι το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης που έχει υποστεί γλυκοζυλίωση (ένωση της αιμοσφαιρίνης με τη γλυκόζη) και φυσιολογικά είναι 4,8-6,1%. Η εξέταση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης πρέπει να γίνεται κάθε 3-4 μήνες, γιατί αυτός είναι ο μέσος χρόνος ζωής των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν την αιμοσφαιρίνη τα οποία συνεχώς ανανεώνονται, οπότε και το ποσοστό γλυκοζυλίωσης αλλάζει, ανάλογα με το σάκχαρο αίματος. Αυτός που έχει σακχαρώδη διαβήτη πρέπει να παρακολουθεί τη γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη του για να ξέρει αν ρυθμίζεται καλά με βάση τη θεραπεία του. Για να θεωρείται επιτυχής η ρύθμιση του σακχάρου στο Διαβήτη τύπου 1, πρέπει η γλυκοζυλιωμένη να βρίσκεται κάτω από 6,5% και στο Διαβήτη τύπου 2, κάτω από 7%. Για τις εγκύους με διαβήτη, ο στόχος είναι κάτω από 6%.

Τί είναι η Κυστική Ίνωση; Η Κυστική Ίνωση είναι η πιο συχνή νόσος της λευκής φυλής που μεταδίδεται κληρονομικά και προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό και το πεπτικό σύστημα των ασθενών.
Βασικό χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η έντονη παραγωγή πυκνής βλέννας η οποία φράσσει τα διάφορα όργανα, κυρίως τους πνεύμονες και το πάγκρεας, με αποτέλεσμα να προκαλεί βαριά παγκρεατική ανεπάρκεια από πολύ μικρή ηλικία και σοβαρές χρόνιες αναπνευστικές λοιμώξεις που σταδιακά οδηγούν τον ασθενή σε αναπνευστική ανεπάρκεια.
Η ασθένεια πλήττει και πολλά άλλα όργανα του σώματος, όπως για παράδειγμα το ήπαρ οδηγώντας στην κίρρωση, τους παραρρίνιους κόλπους με την εμφάνιση πολυπόδων και παραρινοκολπίτιδας από πολύ μικρή ηλικία, τα οστά και τις αρθρώσεις προκαλώντας αρθρίτιδα, οστεοπενία και οστεοπόρωση, το γεννητικό σύστημα στους άνδρες οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας, τα έντερα με τη δημιουργία ειλεού και τους ιδρωτοποιούς αδένες. Οι ασθενείς δύσκολα παίρνουν βάρος λόγω της παγκρεατικής ανεπάρκειας, ενώ μερικές φορές μπορεί και να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη. Οι ασθενείς ακολουθούν καθημερινή θεραπεία ιδιαίτερα επίπονη και απαιτητική.
Σήμερα ωστόσο είναι πλέον εφικτός ο προγεννητικός έλεγχος για την ανίχνευση του υπεύθυνου γονιδίου, και αυτό μπορεί να οδηγήσει στον περιορισμό της νόσου

Πότε πρέπει να γίνεται η αμνιοπαρακέντηση; Πραγματοποιείται μεταξύ της 15ης και 18ης εβδομάδας κύησης. Πρέπει να γίνεται

  • Όταν η μέλλουσα μαμά είναι άνω των 35 ετών
  • Όταν η οικογένεια έχει ιστορικό χρωμοσωμικής ανωμαλίας
  • Όταν κάποιος γονιός ή άλλο παιδί στην οικογένεια έχει φιλοσύνδετη νόσο
  • Όταν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για μεσογειακή αναιμία
  • Όταν η αυχενική διαφάνεια ή το υπερηχογράφημα Β επιπέδου έχει δώσει παθολογικό εύρημα.

Τι είναι η αξονική αγγειογραφία; Είναι εξέταση που πραγματοποιείται για τον έλεγχο της θωρακικής αορτής, των πνευμονικών αρτηριών, των νεφρικών αρτηριών, των καρωτίδων, της κοιλιακής αορτής και των λαγονίων, των αρτηριών άνω και κάτω άκρων.
Είναι απαραίτητη στον λεπτομερή χειρουργικό σχεδιασμό και δίνει πολύ μεγαλύτερη ακρίβεια από τα αντίστοιχα triplex.


Κλασική ή Αξονική κολονοσκόπηση;

Τί είναι η αξονική κολονοσκόπηση; Μη επεμβατική απεικονιστική μέθοδος μελέτης του παχέως εντέρου που ανιχνεύει πολύποδες και καρκινώματα. Αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο προς την κλασσική κολονοσκόπηση για το screening του παχέως εντέρου προσφέροντας συγχρόνως και όλες τις άλλες πληροφορίες που δίνει η αξονική τομογραφία για την περιοχή της κοιλιάς. Ενδείκνυται σε εξεταζόμενους όπου η κολονοσκόπηση ήταν ατελής ή σε υψηλού κινδύνου ασθενείς (π.χ αιμορροφιλικούς, λαμβάνοντες αντιπηκτικά κ.λ.π ) καθώς και σε εξεταζόμενους που αρνούνται να κάνουν την κλασσική κολονοσκόπηση


ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Eισάγετε το όνομα ή μέρος του ονόματος της εξέτασης...

Χρήσιμες πληροφορίες...
Για τον επαγγελματία υγείας
Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία ESEAP Certification ICAP Certification ISO Certification 9001/2008







Ιδιοκτησία: Δ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε. ©2014
Created by embryodesign


ΑΘΗΝΑ , Πατησίων 49
(έναντι Πολυτεχνείου), ΤΚ 10433
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ , Πατησίων 345
(πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ), ΤΚ 11144