Αρχική
210 5222 500
Πατησίων 49, Πολυτεχνείο
Πατησίων 345, Άνω Πατήσια
Προληπτικός Έλεγχος Check-Up
Για τη Γυναίκα
Μαστογραφία, Υπερηχογράφημα μαστών, Διακολπικός υπέρηχος, Τεστ ΠΑΠ
Απαντήσεις άμεσα & με e-mail
Οστεοπόρωση

Μέτρηση οστικής πυκνότητας

Η οστεοπόρωση είναι μια ασθένεια όπου διαταράσσεται η αρχιτεκτονική των οστών και αυξάνεται ο κίνδυνος καταγμάτων. Τα πιο συχνά κατάγματα συμβαίνουν σε ισχίο, καρπό και σπονδυλική στήλη. Το κόκαλο είναι ένας ζωντανός ιστός -όπως τα νεφρά, ή η καρδιά- που ανακατασκευάζεται συνεχώς και αυτή η ανακατασκευή στοχεύει στην αποκατάσταση και διατήρηση της ανατομικής και λειτουργικής ακεραιότητας του οστού αλλά και στην διατήρηση της μέγιστης οστικής μάζας. Η οστική αυτή μάζα διατηρείται πολλά χρόνια σταθερή αλλά αρχίζει να μειώνεται με την πρόοδο της ηλικίας και στις γυναίκες και στους άνδρες, χωρίς κάποια συμπτώματα. Η απώλεια, στις γυναίκες επιταχύνεται κατά την εμμηνόπαυση. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με τη μέθοδο DΕXA και για την ορθότερη εκτίμηση της οστικής πυκνότητας, η μέτρηση DΕXA πρέπει να γίνεται σε δύο περιοχές του σκελετού.

Δεύτερο σημείο

Το κέντρο μας, υιοθετώντας τις οδηγίες του Ελληνικού Ιδρύματος Οστεοπόρωσης (σύμφωνα με οποίες η μέτρηση της οστεοπόρωσης πρέπει να γίνεται με τη μέθοδο DEXA σε δύο σημεία), όταν ζητείται η μέτρηση σε μία θέση, πραγματοποιεί μέτρηση και σε ένα δεύτερο σημείο - χωρίς επιπλέον χρέωση – ώστε να προκύπτουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την κατάσταση των οστών του εξεταζόμενου.
Ποιοι κινδυνεύουν Οι σημαντικότεροι παράγοντες εμφάνισης οστεοπόρωσης είναι: η ηλικία, το φύλλο, η κληρονομικότητα, o χαμηλός δείκτης μάζας σώματος (<20 kgr/m2 ), το κάπνισμα, η κατάχρηση οινοπνεύματος, η αγωγή με κορτικοειδή, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η δευτεροπαθής οστεοπόρωση και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Για γερά κόκαλα

Το Ελληνικό Ίδρυμα Οστεοπόρωσης, η Εταιρεία Μελέτης Μεταβολισμού των Οστών, η Ενδοκρινολογική Εταιρεία, ο Σύλλογος Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση και η Ρευματολογική Εταιρεία σας θυμίζουν τους 6 χρυσούς κανόνες για έναν υγιή σκελετό:
-Βγαίνουμε καθημερινά για 10 τουλάχιστον λεπτά στον ήλιο για να συνθέσουμε τη βιταμίνη D που χρειαζόμαστε.
-Κάνουμε εξετάσεις για την οστεοπόρωση και ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ιατρού μας. (Βελτιώνουμε τη διατροφή μας, καταναλώνοντας καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D).
-Αποφεύγουμε το κάπνισμα, το αλκοόλ, τις εξαντλητικές δίαιτες
-Προλαμβάνουμε τις πτώσεις !
-Ασκούμαστε συστηματικά, με ασκήσεις που βελτιώνουν τη στάση του σώματος και την ισορροπία.
-Διατηρούμε φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Οστεοπόρωση
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Eισάγετε το όνομα ή μέρος του ονόματος της εξέτασης...

Χρήσιμες πληροφορίες...
Για τον επαγγελματία υγείας
Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία ESEAP Certification ICAP Certification ISO Certification 9001/2008Ιδιοκτησία: Δ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΠΟΛΥΙΑΤΡΕΙΟ ΙΑΤΡΙΚΗ Α.Ε. ©2014
Created by embryodesign


ΑΘΗΝΑ , Πατησίων 49
(έναντι Πολυτεχνείου), ΤΚ 10433
ΑΝΩ ΠΑΤΗΣΙΑ , Πατησίων 345
(πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ), ΤΚ 11144